
SZZ-lid Desiree van den Nieuwelaar:
“Eindelijk wordt onze kwaliteit op waarde geschat”
“Ik was echt opgelucht toen ik van SZZ hoorde dat we Wmo-zorg mogen blijven leveren voor de regio Hart van Brabant”, zegt Desiree van den Nieuwelaar (46), eigenares van zorgboerderij ‘t Raakeind in Molenschot. “We moeten bij SZZ al jaren aan pittige kwaliteitseisen voldoen, nu plukken we er de vruchten van.” De aanbesteding Hart van Brabant hing 2 jaar lang als een donkere wolk boven haar hoofd. Mede dankzij het lidmaatschap van SZZ werden haar inspanningen beloond met een langdurig leveringscontract. “Dat is goed nieuws voor ons en al onze cliënten.”
Spanning en onzekerheid
De aanbesteding Hart van Brabant bracht voor de kleinschalige zorgondernemers in de regio heel wat spanning met zich mee. Desiree: “Ik had net een aantal Wmo-cliënten overgenomen van een zorgonderneming bij mij in de buurt die was gestopt met dagbesteding. We wilden deze cliënten ook laten meegenieten van een fijne dagbesteding rond het boerenleven. Mijn man en ik hadden extra investeringen gedaan in ons bedrijf en toen begonnen net de geluiden over de aanbesteding. We hoorden dat de gemeenten in Hart van Brabant slechts zaken wilden doen met één hele grote partij. Ik werd onrustig en ook de kleine zorgondernemers om mij heen. Wat betekent dit voor de kleinschalige zorg? We worden toch niet buitenspel gezet? Wat zijn de gevolgen voor onze cliënten? Lange tijd hoorden en wisten we niks, dat was heel beangstigend. Pas in februari 2023 kwam er licht aan de horizon.”

Foto: Erik Dracht en Desiree van den Nieuwelaar
Twee jaar op missie
Regiocoördinator Erik Dracht vertelt hoe deze Wmo-aanbesteding ook SZZ twee jaar lang in de greep hield. “Al vrij snel was duidelijk dat SZZ te klein was om zelfstandig in te schrijven. De opdracht zou aan een grote coalitie gegund worden. We hebben toen namens de SZZ-leden overleg gevoerd met een kleine groep andere zorgaanbieders om ons gezamenlijk te profileren bij de Coalitie. Met het aanbestedingsteam van SZZ hebben we ons goed voorbereid op het toekomstige overleg met de Coalitie.” Desiree ervaarde dit als grote steun. “SZZ nam ons veel werk uit handen en we werden bij alle stappen in het proces betrokken. Ik kon met al mijn vragen en onzekerheden bij ze terecht.” Zelf liet Desiree haar stem horen bij de gemeenteraden in de omgeving, samen met een aantal collega-ondernemers. “We nodigden raadsleden uit om te komen kijken op onze bedrijven en met ze in gesprek te gaan. Met heel mijn zorghart heb ik gestreden voor goede zorg, zo voelde het voor mij. Nietsdoen was geen optie.”
“De samenwerking in Hart van Brabant is nu opgestart en dat loopt steeds beter”
SZZ gekozen als onderaannemer
Medio december 2022 werd bekend hoe de Coalitie (combinatie van 6 zorgaanbieders) die de opdracht gegund kreeg, met andere zorgaanbieders zou gaan samenwerken. Voor SZZ pakte dit positief uit, want SZZ werd geselecteerd als onderaannemer. Erik: “Dat zie ik als een opsteker voor onze leden, want veel kleine zorgondernemingen die nergens bij waren aangesloten, vielen buiten de boot. Dat SZZ hoge eisen stelt aan kwaliteit en daar streng op toeziet, maakt ons een betrouwbare partner. SZZ is nu één van de grootste onderaannemers in Hart van Brabant, met 10 kleinschalige zorgbedrijven in het groen en in totaal zo’n 200 Wmo-cliënten.” Desiree: “Ik mopper wel eens op de kwaliteitseisen van SZZ, want het kost je veel tijd om zaken goed op orde te houden. Maar nu zie je wat het oplevert.” Zowel Desiree als Erik willen wel een kritische kanttekening plaatsen: “De communicatie vanuit de gemeenten en de Coalitie had echt beter gekund. Het is niet goed dat er zo achteloos met kleinschalige zorgondernemers en hun cliënten is omgegaan. Zo’n lange periode van onzekerheid gun je niemand.”
Hart van Brabant maakt kwaliteitsslag
Nu er helderheid is over de contractering, ziet Desiree de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. “De samenwerking met het gebiedsteam Hart van Brabant is begin 2023 opgestart en dat loopt steeds beter, de lijntjes zijn kort. Ik hoop dat we met de zorgaanbieders in dit gebied echt een kwaliteitsslag kunnen maken. Want het heeft me eerlijk gezegd verbaasd hoeveel kleine zorgondernemers nog steeds geen kwaliteitskeurmerk hebben of hun cliëntadministratie nog met pen en papier bijhouden. De strenge voorwaarden waar we bij SZZ al jaren aan moeten voldoen, hebben de gemeenten curieus genoeg nog nooit gesteld aan hun leveranciers. Maar tijden veranderen. Kwaliteit wordt nu eindelijk op waarde geschat en dat is top. Daar worden onze cliënten alleen maar beter van.”
Zorgboerderij ’t Raakeind in Molenschot (gemeente Gilze en Rijen) wordt gerund door Desiree van den Nieuwelaar, BIG-geregistreerd z-verpleegkundige. Hier biedt ze dagbesteding aan kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Desiree (46) woont bij de zorgboerderij met haar man Harm (45) en dochters Femke (16) en Bregje (14). Harm runt op het terrein een melkveehouderij.