
SZZ-lid Caroline van Esch:
“Koester je medewerkers van het eerste uur en omarm wat de nieuwe generatie je brengt”
Foto: Team zorghoeve ’t Binnenveld – teamuitje
“We zijn een nieuwe fase ingegaan,” vertelt eigenares Caroline van Esch (59) van zorghoeve ’t Binnenveld in Schijndel. Ze investeert momenteel in de toekomstbestendigheid van haar bedrijf en team. “De medewerkers die samen met mij het bedrijf hebben opgebouwd zijn ouder geworden, net als ik. Er zijn jongere medewerkers bijgekomen en die nemen andere kwaliteiten mee. Jong en oud met elkaar verbinden, dat is de uitdaging.”
We leggen de lat hoog
Carolines zorgonderneming bestaat nu 16 jaar. Ze is één van de ondernemers die SZZ mee hebben groot gemaakt. “Afgelopen jaren hebben we een fijne dagbesteding kunnen opbouwen in een mooie, groene omgeving. Onze reputatie is goed, want we leggen de lat hoog als het gaat om de kwaliteit van zorg. Daar mogen we trots op zijn. Maar we zien ook dat de maatschappij verandert. Onze doelgroep is zwaarder geworden, de overheid stelt steeds meer eisen aan de registratie en rapportage. Alles bij elkaar vraagt dat best veel van ons team en ook van mijzelf. Het werd dus tijd voor een nieuwe stip aan de horizon.”
Jong en oud verbinden
Onder begeleiding van SZZ is ze aan de slag gegaan met teamontwikkeling, vooral de verbinding tussen jong en oud in het team. “Iedere medewerker brengt iets waardevols mee. Van de oudere medewerkers kun je leren wat ouderwetse gastvrijheid en warme zorg is. De jongeren in het team zijn handiger met de computer en kunnen makkelijker de regie bij de cliënt leggen. Maar je hoeft niet alles zelf te kunnen, een goede linksbuiten hoeft geen spits te zijn. Dat inzicht hebben we gekregen tijdens een rollenspel, waarin we elkaars kwaliteiten onder de loep namen. Je vindt elkaar door van elkaar te leren en zo komt ieder in z’n kracht te staan. Onze nieuwe medewerkers gaan zich bijvoorbeeld bijscholen in de Böhm-methodiek en daar kan de rest van het team ook weer iets van opsteken.”

Foto: Caroline van Esch
Meebewegen met de tijd
Hoe beweeg je mee met de nieuwe tijd, zonder je oorspronkelijke waarden uit het oog te verliezen? Dat is een thema dat Caroline sterk bezighoudt. “We mogen nooit vergeten waar het om draait: goede zorg met aandacht voor de mens. Dat kan voor je gevoel haaks staan op de tijd die je kwijt bent met verantwoorden van wat je doet. Vooral de oudere collega’s zoals ik, vinden dat lastig.” Nu haar team de training Rapporteren heeft gevolgd via SZZ, merkt ze dat er dingen zijn veranderd. “Medewerkers snappen nu beter waarom rapporteren nodig is. Je doet het niet alleen voor het zorgkantoor, maar ook voor elkaar. Als je je ervaringen met een cliënt goed opschrijft kunnen ook collega’s ervan leren. We reflecteren daarop tijdens de evaluaties van het zorgplan. “Meneer wil niet meer schoffelen in de moestuin, wat zou de reden kunnen zijn? Jij kreeg hem laatst wel mee naar buiten, hoe deed je dat? Zo geven we elkaar nieuwe inzichten.”
Inzichten over leiderschap
Zelf kreeg ze nieuwe inzichten over leiderschap, tijdens enkele sessies bij een arbeidspsycholoog. “Heel leerzaam voor mij. Ik was gewend om alles samen te doen met mijn team en mijn mening niet belangrijker te maken dan die van een ander. Elkaar aanspreken op dingen, zoals het correct registreren en rapporteren, vond ik lastig. Ik leerde duidelijk te zijn, want duidelijkheid schept ruimte. Maar ook haalbare doelen te stellen en medewerkers de tools te geven om te veranderen.” Omdat haar team inmiddels uit 13 medewerkers bestaat, besloot ze een zorgmanager aan te nemen voor de dagelijkse aansturing van het team. “Zij richt zich ook op onder meer beleidszaken, rapportages en audits.”
“Jong en oud met elkaar verbinden, dat is de uitdaging”
Opvolging
“Ja, voor mij betekent het echt een stukje loslaten. Ik blijf wel leiding geven aan dit bedrijf, maar ik krijg nu wat meer tijd voor wat ik het allerleukst vind: voor cliënten zorgen, onder de mensen zijn, werken vanuit mijn hart.” Ook over de bedrijfsopvolging denk ze na. “Mijn man en ik lopen tegen de 60. Als we straks stoppen, willen we het bedrijf goed kunnen overdragen. Onze dochters zijn 28 en 30, die zitten in een levensfase dat ze nog niet rijp zijn voor opvolging. Maar ze willen ook niet dat verloren gaat wat wij hebben opgebouwd. Geholpen door SZZ en ABAB hebben we daarom een stichting opgericht met ons gezin, zodat de continuïteit van het bedrijf wordt veilig gesteld. Terugkijkend op dit hele traject, is het een enorme verrijking geweest.”
Zorghoeve ‘t Binnenveld in Schijndel biedt 6 dagen per week dagbesteding aan diverse doelgroepen, waaronder ouderen. Het is een kleinschalige gemeenschap met dieren, tuinen, akkerbouw en een groentenwinkel. Er werken 13 medewerkers, 25 vrijwilligers en 2 stagiaires. Caroline (59) en haar man Wilbert (59) wonen ernaast. Ze hebben twee uitwonende dochters (28 en 30): de één is bioloog, de ander psycholoog.