
Ons speelveld
Een dynamisch jaar was 2022, zowel voor SZZ als voor haar zorgondernemers. De snelle ontwikkelingen in het zorglandschap en de toegenomen eisen maken dat we continu alert moeten zijn op nieuwe kansen en uitdagingen.
Het doet ons goed dat de niche kleinschalige zorg in het groen hoog wordt gewaardeerd. Niet alleen door cliënten, naasten, medewerkers en vrijwilligers, maar ook door opdrachtgevers. Dat geeft ons veel energie.
SZZ heeft zich de afgelopen jaren een stevige positie weten te verwerven in de markt. We zijn een gezonde koepelorganisatie, vol ondernemende, betrokken en gepassioneerde mensen. De groei die we doormaken is en blijft nodig om impact te creëren. We kunnen onze zorgondernemers op allerlei terreinen ontzorgen en beschouwen het als een compliment dat zij ons dit toevertrouwen.
Als groeiende koepel vinden we het belangrijk om het perspectief van de cliënt goed te blijven kennen. De cliëntvertegenwoordiging heeft zich in 2022 sterk gepositioneerd binnen SZZ en is als orgaan statutair stevig verankerd in de organisatie. De gesprekken met de cliëntvertegenwoordiging ervaar ik als ondersteunend en zeer inspirerend.
In 2022 is ook de raad van advies statutair toegevoegd als orgaan van de stichting. Deze toevoeging komt voort uit de wens om de relatie met onze zorgondernemers verder te verstevigen. Wij vinden het belangrijk dat zij op bestuurlijk en strategisch niveau meedenken en ons adviseren. Dit zien we niet als iets vrijblijvends, maar als een belangrijke aanvulling op onze organisatieprocessen. Zo adviseert de raad van advies ons over het benoemen van nieuwe leden van de raad van toezicht. Een zeer welkome ontwikkeling.
Door de vele aanbestedingen in heel Zuid-Nederland, heeft SZZ zich inmiddels ontwikkeld tot specialist op het gebied van aanbesteding en contractbeheer. Samenwerken in combinaties met andere zorgaanbieders is geen keuze meer, maar een logisch gevolg van het huidige aanbestedingsbeleid. Dit brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee, maar belemmert ons niet. Door te zoeken naar verbinding en vanuit vertrouwen de samenwerking aan te gaan, verbreden we ons blikveld. Het maakt ons samen sterker om zo de best mogelijke zorg te leveren voor de cliënt.
De overheid heeft momenteel, naast kwaliteitszorg, een sterke focus op rechtmatigheid en doelmatigheid van de zorg. Het is een ontwikkeling die we van harte steunen. Een hoge kwaliteit van zorg en het integer omgaan met gemeenschapsgeld gaan hand in hand. Dit neemt niet weg dat de administratieve last door de versnipperde beheersmethoden van gemeenten en de stapeling van (nieuwe) wet- en regelgeving zeer onwenselijke proporties heeft bereikt.
Dat we erin slagen om deze uitdagingen meer dan professioneel op te pakken, is grotendeels te danken aan onze loyale, gedreven en ter zake kundige medewerkers. Niet zelden krijg ik de opmerking: “Jullie hebben het echt goed voor elkaar, dat wist ik niet”. Het verbaast me iedere keer weer dat stakeholders positief verrast zijn over de hoge normen die onze medewerkers en ondernemers hanteren in samenwerking, verantwoording en kwaliteitszorg. Dat verdient echt een grotere bekendheid en daarom zal beeldvorming in 2023 een belangrijk thema zijn voor SZZ.
Ik ben trots op SZZ – op onze ondernemers en onze medewerkers – en de manier waarop wij samen staan voor liefdevolle kwaliteitszorg. Dat mag gezien worden!
Veel leesplezier gewenst.
Maurice van Valkenburg, directeur-bestuurder SZZ


Interviews
Persoonlijke verhalen

Zorgatelier De Polder sloot zich in 2022 aan bij SZZ. Eigenares Bo Corstjens vertelt wat het lidmaatschap zo aantrekkelijk maakt.
“Bij SZZ werken mensen met veel ervaring, ieder probleem is bespreekbaar”

Lector dr. ir. Simone de Bruin en haar collega’s in Nederland en Noorwegen doen wetenschappelijk onderzoek naar goed leven met dementie en wat de zorgboerderij daaraan bijdraagt.
“Waarom de zorgboerderij zo waardevol is bij dementie”

Cliënt Barth Saltzherr kreeg ernstige beperkingen door een herseninfarct. Zijn werk als slager kan hij niet meer uitoefenen, maar op de zorgboerderij weten ze: die geslachte kip is voor hem.
“Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen”

Pedagoog Esther Klijn, eigenares van Equus & Ego, legt uit hoe ze ouders meeneemt in het systemisch werken en wat dat gezinnen oplevert.
“Verbinden met ouders, dat is iets waar we heel bewust mee bezig zijn”

Mantelzorger Esther Broere vertelt hoe ingrijpend het leven verandert als je partner een hersenletsel oploopt en hoe de zorgboerderij dan je reddingsboei wordt.
“Op de zorgboerderij is hij lekker bezig en blijft zijn gezondheid stabiel”

Erma Ligtvoet en Ton van Cuijk zijn cliëntvertegenwoordigers bij SZZ. Ze zetten zich in voor de belangen van cliënten op alle zorgondernemingen van SZZ.
“Hoe fijn is het als mensen blij zijn jou te zien?”

Heel verrassend, het was eigenlijk één grote oefening in loslaten, vertelt SZZ-lid Patricia de Rooij over de teamontwikkeling binnen haar zorgatelier Il Sogno.
“Wat vroeger op mijn schouders lag, dragen we nu samen als team”

Het verbinden van jong en oud in het team, dat was de uitdaging voor zorghoeve ’t Binnenveld. SZZ-lid Caroline van Esch vertelt over deze nieuwe fase in haar bedrijf.
“Koester je medewerkers van het eerste uur en omarm wat de nieuwe generatie je brengt”

Ellen Hoeckx (regiocoördinator SZZ) en Martijntje van Diesen (bestuurder Stichting inzet voor Zorg) vertellen over de aanbestedingen in West-Brabant en het moois dat daaruit ontstond.
“Sinds de aanbestedingen zijn we strategischer gaan samenwerken”

De aanbesteding Hart van Brabant begon onzeker, maar kreeg toch een positieve wending, aldus Desiree van den Nieuwelaar (SZZ-lid) en Erik Dracht (regiocoördinator SZZ).
“Eindelijk wordt onze kwaliteit op waarde geschat”

Regio-ondersteuners Marion Willems en Marianne Damen speuren regelmatig beleidsregels af, op zoek naar mogelijkheden om een cliënt verder te helpen.
“Als je iets geregeld krijgt, heb je echt een YES-momentje”

SZZ is goed met de tijd meegegaan, vindt Ronald Zwart, leadauditor bij Walvis Certificatie. Hij neemt al jaren audits af bij SZZ en bij zo’n 45 zorgondernemingen van SZZ.
“SZZ is op alle fronten professioneler geworden”

Er verandert veel in het zorglandschap. SZZ en de ondernemers moeten daarom goed met elkaar in gesprek blijven, vindt SZZ-lid Moniek van Kuijk. En dus zit ze in de raad van advies.
“Het is boeiend en leerzaam om mee te denken over de koers van SZZ”

Dit is SZZ
Samenwerkende Zorgboeren Zuid
SZZ is een samenwerkingsorganisatie die kleinschalige zorgondernemingen in het groen zoals zorgboerderijen faciliteert bij het bieden van hoogwaardige zorg. SZZ behartigt hun belangen en monitort hun professionaliteit & kwaliteit. Elke zorgonderneming is uitgerust met een kwaliteitskeurmerk en voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Verenigd binnen SZZ zijn onze zorgondernemers een betrouwbare partner voor gemeenten en zorgkantoren in Zuid-Nederland.
Feiten en cijfers per 31-12-2022
Doelgroep en uitdagingen
Volwassenen en ouderen
Problemen: Geheugenproblemen, niet-aangeboren hersenletsel, dementie, ASS, psychiatrische problemen, verstandelijke beperking, Parkinson.
Kinderen en jongeren
Problemen: Uitdagingen rond gedrag, hechting, ontwikkeling, school/leren, opvoeding & gezinssituatie.

Hier werken wij
Zeeland
Noord-Brabant
Zuid-Gelderland
Noord-Limburg
Zuid-Hollandse eilanden

In opdracht van
92 gemeenten (Jeugdwet)
81 gemeenten (Wmo)

110 SZZ-leden
waarvan 13 nieuwe leden, waarbij 1 onderneming is gesplitst in 2 ondernemingen en einde lidmaatschap bij 6 leden

In opdracht van
Zorgkantorenregio’s
3 VGZ (Wlz)
4 CZ (Wlz)

4461 unieke cliënten
2715 cliënten in zorg op 01-01-2022
3022 cliënten in zorg op 31-12-2022

19 medewerkers bij SZZ
17 fte

“Je moet als kleine zorgaanbieder altijd scherp blijven. SZZ helpt ons daarbij.
We zijn een stuk professioneler geworden.”
Het jaaroverzicht 2022 printable op 1 A4?

Effectiviteit van de zorg
De kracht van kleinschalige zorg in het groen
De SZZ-ondernemers bieden een heilzame omgeving voor cliënten van jong tot oud. De diversiteit in zorgvormen is enorm en dat maakt iedere zorgonderneming uniek. Uiteenlopende doelgroepen kunnen hier terecht voor dagbesteding, begeleiding, behandeling en zelfs voor logeren en wonen.
Wat de SZZ-zorgondernemingen verbindt is de natuurlijke omgeving die bij cliënten zorgt voor rust én stimulans. Dat is de kracht van kleinschalige zorg in het groen.
Zo voegen wij waarde toe
- Zorg op maat, persoonlijke aandacht
- Rust en ruimte om jezelf te zijn
- Meedoen & van betekenis zijn
- Bewegen, gezond eten, buiten zijn
- Eigen kracht cliënt en netwerk
- Uitstel of preventie van zware zorg

“Door de dagbesteding heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Je mag hier zelf bepalen wat je kan en wat je leuk vindt. Als ze een kip slachten, mag ik die bewerken. Ze weten dat ik slager van beroep was, voor ik een herseninfarct kreeg.”
Wetenschappelijke studies
Kleinschalige zorg in de natuur heeft een positief effect op de fysieke en psychische gezondheid van de cliënten. Dat is aangetoond in diverse onderzoeken onder cliënten en hun naasten. Ook heeft deze setting een grote aantrekkingskracht op mensen die graag actief bezig zijn, waaronder opvallend veel mannen.
Er lopen nu verschillende wetenschappelijke onderzoeken:
Studies naar de waarde van zorgboerderijen voor ouderen met dementie.
Door Simone de Bruin, lector Goed leven met dementie van Hogeschool Windesheim en diverse collega’s in Nederland en Noorwegen.
Onderzoek naar de gezondheidseffecten van kleinschalige zorg in de natuur.
Door Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en bijzonder hoogleraar Natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Zij gaat binnenkort starten met een nieuw Europees onderzoeksprogramma. Ook zorgondernemingen van SZZ nemen hieraan deel.
Onderzoek naar de kracht van kleinschalig wonen en zorg, waaronder zorgboerderijen.
Door Hilde Verbeek, hoogleraar Zorgomgeving voor kwetsbare ouderen, Universiteit Maastricht.
Onderzoek naar competenties en methodisch werken op zorgboerderijen.
Wordt binnenkort gestart door Marjolein Elings en Jan Hassink van de Universiteit Wageningen.
Lees onderzoek van Jan Hassink
Lees onderzoek van Marjolein Elings
Diverse onderzoeken binnen het ZONMW-project ‘De kracht van Zorglandbouw’.
In opdracht van het ministerie van VWS, uitgevoerd door onderzoekers van ZONMW.
De resultaten zijn in juni 2022 gepubliceerd.
Dr. ir. Simone de Bruin
“Mensen met dementie zijn op een zorgboerderij meer buiten, zijn actiever, eten gezonder en bewegen meer dan mensen in een reguliere zorginstelling. Dit geldt zowel voor de dagbesteding als voor de 24-uurszorg. Ook hebben zij meer sociale interacties en hebben ze het gevoel echt iets bij te dragen en ergens bij te horen.”

Effectmeting door SZZ
SZZ monitort de effectiviteit van zorg bij cliënten van alle SZZ-zorgondernemingen. In 2022 vulden maar liefst 1334 cliënten de monitor ‘Vanzelfsprekend’ in, waaronder ook een aantal effectvragen. De resultaten laten zien dat cliënten het aanbod ervaren als een combinatie van het leren van concrete vaardigheden (dierverzorging/voedselproductie en -bereiding) en sociaal/persoonlijk groeien (sociale vaardigheden/empowerment). Bij een ruime meerderheid van de respondenten wordt een toename gemeten in fitheid, psychisch welbevinden, sociale contacten én leren. Ook is men meer gemotiveerd en is er een grotere doelgerichtheid.
Fysiek effect - Ik ben fitter
Psychisch effect - Ik heb rust in mijn hoofd
Sociaal effect - Ik heb meer vrienden
Leereffect - Ik kan nu meer

“Iedere gezinssituatie heeft invloed op hoe een kind zich voelt en gedraagt. Bij elk begeleidingsmoment zien we weer de kracht van systemisch werken.”

Support voor leden
Regiocoördinator
Onze zorgondernemers krijgen regelmatig bezoek van hun regiocoördinator. Ook worden ze ondersteund door de regio-ondersteuners, onder meer bij hun zorgadministratie. SZZ-leden kunnen met uiteenlopende vragen bij SZZ terecht en mogen altijd rekenen op passende ondersteuning. Zo hebben we afgelopen jaar veel met ondernemers gesproken over bedrijfsvoortgang- en uitbreiding maar ook over bedrijfsoverdracht, overname en splitsing. Ondernemers ontzorgen en de kwaliteit hoog houden, dat is het doel.


Dit doet SZZ voor leden
- Ondersteuning en monitoring kwaliteit van zorg
- Ondersteuning bij zorgadministratie en ICT
- Ondersteuning en monitoring financiële verantwoording
- Ondersteuning bij nieuwe wetgeving
- Ondersteuning bij aanbestedingen gemeenten
- Stimulering deelname aan zorginnovaties en onderzoek
- Collectieve deskundigheidsbevordering (opleiding/training/webinars)
- Collectieve medezeggenschap (cliënt en ondernemer)
- Klachtenprocedure en vertrouwenspersoon
- Belangenbehartiging, netwerken en communicatie
Tevredenheid leden
In het voorjaar van 2022 kwamen de resultaten van het ledentevredenheidsonderzoek binnen.
De gemiddelde waardering voor SZZ was een 7,9.
zorgloket
8,1
regiocoördinatoren
7,9
voortgangsgesprekken
7,7
communicatie
7,9
interne nieuwsbrief
8,0
website
7,5
Nieuwe ondernemers in 2022

Zorgboerderij de Willemshoeve
“SZZ heeft kennis van zaken en is belangrijk voor onze ontwikkeling en professionaliteit.”

Zorgboerderij Geitenboerke
“SZZ-lid zijn betekent minder zorgen over betalingen, meer informatie & kennis en een vergroting van ons werkgebied.”

Ontwikkelingen in 2022
Support door SZZ
Naast de reguliere begeleiding en voortgangsgesprekken, heeft SZZ de leden in 2022 ondersteund bij diverse ontwikkelingen. Met name het voldoen aan de eisen van rechtmatigheid, doelmatigheid en transparantie (Wtza) waren actuele thema’s.
Meer informatie hierover is te vinden onder Toezicht op kwaliteit en bedrijfsvoering
Individuele ondersteuning
Voor het eerst in de SZZ-geschiedenis hadden we te maken met een splitsing van een SZZ-onderneming in 2 bedrijven. De onderneming had al 2 vestigingen en beide eigenaren besloten ieder zelfstandig verder te gaan. Maar ook zijn er soms continuïteitsvraagstukken wegens het overlijden van een ondernemer. In al deze gevallen bieden wij ondersteuning en advies.
Coronamaatregelen
In 2022 stak corona nog af en toe de kop op. De SZZ-zorgondernemingen kunnen hier inmiddels goed mee omgaan. Wel kan het incidenteel leiden tot een lagere opkomst van cliënten, met name bij zorgondernemingen die werken met een kwetsbare doelgroep.
SZZ heeft geen beroep gedaan op COVID-19 compensatie mogelijkheden
Communicatie en beeldvorming
We willen dat de buitenwereld zich een goed beeld kan vormen van onze zorgondernemers en cliënten. Hun verhalen zijn het waard om gezien en gehoord te worden. Ze helpen ook om adequate beeldvorming te verstevigen en stigmatisering tegen te gaan. In 2022 zijn we daarom gestart met storytelling. Je vindt de verhalen op onze website, in dit jaarverslag en in de externe nieuwsbrieven waar je je op kunt abonneren. Een docuserie is in de maak.
SZZ heeft in 2022 diverse instrumenten aangeschaft, ontwikkeld, verbeterd en aangescherpt:
- Handleidingtool gebruik ONS
- Criteria voor prospects
- Externe nieuwsbrieven
- Notitie Kader Website voor ondernemers
- Jaarlijkse actualisatie visie Wet Zorg en Dwang
- Hoofd- en onderaannemersovereenkomst
- Contractbeheersysteem Youbasics
- Training Rapporteren voor ondernemers en medewerkers
- Afdrachtspercentage hoofd-onderaannemerschap
- Uitvraag bepaling kostprijs vervoer
- Q&A Wtza voor SZZ-leden
Vakbekwame professionals
Onze zorgondernemingen beschikken over vakbekwaam personeel dat voldoet aan de gestelde opleidingseisen. Dit is geborgd in het kwaliteitskeurmerk van elke zorgonderneming. Regelmatig stellen gemeenten in hun contracten aanvullende professionaliteitseisen en ook die controleert SZZ. SZZ stimuleert en faciliteert de betrokken zorgverleners om hun kennis en vaardigheden up to date te houden.
Zorgvragen worden complexer
De afgelopen jaren zien we dat de zorgvraag van cliënten steeds complexer wordt. Dit vraagt om meer kennis en vaardigheden van zorgverleners. Ook de professionele standaarden, met name in de jeugdhulp, zijn verhoogd. Deze thema’s komen regelmatig aan bod in de voortgangsgesprekken tussen de SZZ-regiocoördinator en de zorgondernemer. Ook wordt daarin gesproken over het inzetten van het juiste personeel bij de juiste zorgvraag (Norm verantwoorde werktoedeling).
Wet zorg en dwang
SZZ heeft de zorgondernemers voorgaande jaren voorbereid op de invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van cliënten met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening. In 2022 hebben alle zorgondernemers bij SZZ aangegeven dat zij vrijwillige zorg (blijven) leveren. Jaarlijks vragen we de zorgondernemers of dat beleid nog steeds geldt. We bespreken voor welke keuzes en dilemma’s ze komen te staan, hoe dit in hun teams wordt besproken en tot welke verbeteringen dit leidt.
Professionalisering leden
Om de zorgondernemingen en hun medewerkers te ondersteunen bij hun professionalisering, heeft SZZ een digitale leeromgeving ontwikkeld die exclusief toegankelijk is voor leden. Hier kunnen zij inschrijven op een aantal basisscholingen die SZZ aanbiedt in samenwerking met opleidingsinstituten en trainers. Deze ‘preferred suppliers’zijn door ons op kwaliteit geselecteerd. Het betreft zowel fysieke als online en blended scholingen. De zorgonderneming kan onze prefered suppliers ook zelf inhuren op het bedrijf om het voltallige team te laten scholen. In oktober 2022 vond de Week van de Zorglandbouw plaats met dagelijks e-learnings waaraan leden konden deelnemen.
Meest populaire opleidingen 2022
Top 4 |
---|
1 SMART-training |
2 Agressie en conflicthantering |
3 Medicatie |
4 Rapporteren |
Opleidingen van de toekomst
SZZ werkt intensief samen met de Landelijke Federatie Landbouw en Zorg (FLZ) en neemt deel aan de landelijke FLZ-scholingscommissie. Inmiddels is een start gemaakt met een landelijke opleidingsagenda via de Zorgboeren Academie. Deze wordt in 2023 doorontwikkeld.
SZZ Stimuleringsprijs
SZZ stimuleert zijn leden om de ontwikkeling van nieuwe methodes en andere organisatorische verbeteringen zichtbaar te maken. Zo kunnen ook andere SZZ-ondernemers er iets aan hebben en kunnen we bijdragen aan het opschalen van goede initiatieven. Om die reden reiken we jaarlijks de SZZ Stimuleringsprijs uit. De uitreiking vindt plaats tijdens de jaarbijeenkomst in juni.

Toezicht op kwaliteit en bedrijfsvoering
SZZ houdt toezicht op de bedrijfsvoering en kwaliteitszorg binnen de zorgondernemingen.
Daarmee willen we zekerheden bieden aan de cliënt, de zorgondernemer én de opdrachtgever.
Kwaliteitskeurmerk
Alle SZZ leden krijgen, na het behalen van een kwaliteitskeurmerk in de zorg, een officieel SZZ kwaliteitsschildje voor op de gevel. De zorgondernemers zijn vrij om te kiezen tussen HKZ, ISO Zorg en Welzijn of het FLZ Kwaliteitskeurmerk. Het keurmerk is een hulpmiddel om te controleren of voldaan wordt aan alle wet- en regelgeving. Dit wordt doorlopend getoetst door middel van externe audits op de zorgboerderijen. Het aantal verbeterpunten dat naar voren kwam uit de audits was minimaal. Alle leden hebben hun keurmerk weten te behouden en daar mogen zij met recht trots op zijn.
Audit bij SZZ
SZZ is zelf ISO 9001 gecertificeerd. In 2022 vond bij ons een opvolgingsaudit plaats. De auditor adviseerde SZZ om een MIC-protocol te maken voor het melden van incidenten bij cliënten. Dit kader is ondertussen ontwikkeld en uitgezet bij de zorgondernemingen. Via de voortgangsgesprekken met de ondernemers volgen we dit op. De volgende audit is in oktober 2023.

“Ik heb laatst het Wtza-webinar gevolgd. Ik weet nu dat we een meldingsplicht hebben en wat ik als eenmanszaak moet doen. De informatie die ik kreeg was duidelijk en begrijpelijk. Ik kan er nu met mijn accountant mee aan de slag.”
SZZ-lid Eliane Kips – van Acker, zorgboerderij de Paalse Hoeve
“Via SZZ is onze jaarrekening geanalyseerd. Daardoor kreeg ik meer inzicht in cijfers en dus in de financiële informatie van ons bedrijf.”
SZZ-lid Tjorven van Ginhoven, zorgboerderij ’t Wijland

Rechtmatigheid en doelmatigheid
Het is belangrijk dat de zorg op de zorgbedrijven rechtmatig en doelmatig wordt geleverd. Dit bewaakt SZZ samen met de aangesloten zorgondernemers. De SZZ-regiocoördinatoren leggen frequente bezoeken af op de bedrijven. Daarin wordt met de zorgondernemer gesproken over een diversiteit aan onderwerpen, zoals de uitvoering van zorg, kwaliteitseisen, bedrijfsvoering en communicatie. Daarnaast doen we steekproefsgewijze dossiercontroles met digitale data-analyse in het zorgadministratiesysteem ONS dat alle leden gebruiken.
Risico’s en beheersmaatregelen
Om te kunnen bepalen op welke vlakken SZZ en de zorgondernemers risico’s lopen in de rechtmatigheid, heeft SZZ in 2022 een intern controleplan gemaakt. Aan de hand van een risicomatrix wordt beschreven hoe SZZ de risico’s inschat en welke beheersmaatregelen nodig zijn. De in 2022 aangestelde AO/IC specialist voert steekproeven uit op de rechtmatigheid van de gedeclareerde zorg. Ook kunnen de zorgondernemers hun rechtmatigheid nu zelf controleren met de Power BI-tool. Sinds oktober 2022 verstrekt SZZ hen elk kwartaal een individueel managementrapport.
“De meerwaarde van de Power BI-tool voor mijn bedrijf is dat we concreet zien waar we meer aandacht aan moeten besteden. SZZ heeft ons persoonlijk bijgestaan in dit verbeteringsproces. Het vergemakkelijkt ons administratieve werk enorm.”
SZZ-lid Jacqueline Willems, zorgboerderij Goeiedag

Transparantie en inzage jaarstukken
Gemeenten vragen steeds vaker om een zeer gedetailleerde verantwoording van zorggelden en effectiviteit van zorg. Diverse landelijke wetten, zoals de Wtza, ondersteunen dit. De toenemende verantwoordingseisen doen een groot beroep op de kleinschalige zorgaanbieders, als het gaat om transparantie en inzage in de jaarstukken.
Wet toelating zorgaanbieders (Wtza)
Op de komst van de Wet toelating zorgaanbieders (Wtza) hebben we onze ondernemers zorgvuldig voorbereid. Al in 2021 zijn we begonnen met een notitie met meestgestelde vragen en antwoorden. In 2022 deden we alle ondernemers een aanbod om hun jaarrekening van de voorgaande drie jaren te laten analyseren op een mix van kengetallen en aandachtspunten. Zo’n 75% van de ondernemers heeft hiervan gebruik gemaakt. Begin 2023 is op initiatief van SZZ een Wtza-webinar georganiseerd voor alle zorgondernemingen en hun accountants. Dit webinar was breed toegankelijk en werd bijgewoond door ruim 500 bedrijven. Het webinar is opgezet in samenwerking met de Federatie Landbouw en Zorg en de accountantskantoren Abab en Alfa. De inhoud blijft online toegankelijk. Naar webinar.
“We hebben een klimaatsysteem ingericht met waterpomp en zonnepanelen. Ook zijn bij ons zo’n 20 vrijwilligers en stagiaires actief, waaronder ook arbeidsmigranten, inburgeraars en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
SZZ-lid Hellen Junggeburth - van Rooij, zorgboerderij Giersbergen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Steeds vaker zijn kwartaalrapportages onderdeel van het contractmanagement van gemeenten. Onze ondernemers moeten daarin ook blijk geven van social return en duurzaamheid. In de praktijk is dat geen probleem: onze ondernemers rijden al vaak met elektrische bussen, hebben zonnepanelen aangeschaft en doen aan hergebruik van materialen.
Incidenten melden
De afgelopen jaren hebben we aandacht besteed aan het melden van incidenten. Alle ondernemers zijn geïnstrueerd om gebruik te maken van het MIC-formulier in het zorgadministratiesysteem ONS. In 2022 waren er 1172 meldingen, ongeveer hetzelfde aantal als in 2021 (1220). SZZ heeft in 2022 een kader voor MIC-meldingen ontwikkeld. Het doel is incidenten te bespreken en ervan te leren. Het analyseren geeft handvatten om de kwaliteit van zorg te verbeteren en incidenten te voorkomen.
“In de beginjaren was SZZ een pionierende club, nu een serieuze koepelorganisatie. Ze zijn goed met de tijd meegegaan. Logisch, want ook het speelveld is veranderd. De aangesloten zorgondernemers krijgen veel waar voor hun geld, als je ziet welke diensten SZZ allemaal biedt.”

Klachten en geschillen
SZZ heeft een klachtenprocedure zowel voor cliënten als ondernemers. Er zijn in 2022 geen klachten ingediend en er is geen beroep gedaan op de klachtenfunctionaris van Adviespunt/Zorgbelang. Zorgbelang was in 2022 van waarde voor 8 cliënten, 1 medewerker van een zorgboerderij en 3 SZZ-ondernemers bij vragen en ingewikkelde situaties.
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon van Adviespunt/Zorgbelang is zowel actief voor cliënten op de zorgondernemingen als voor medewerkers en vrijwilligers. Vanuit de Jeugdwet gaat de vertrouwenspersoon elke 2 weken op groepsbezoek bij 2 SZZ-ondernemingen die verblijf bieden. Door personele wisselingen bij Zorgbelang was dit niet altijd dezelfde contactpersoon. Tijdens een regiobijeenkomst van SZZ-zorgondernemers in de regio West, gaf Zorgbelang voorlichting over haar diensten en werkwijze. Dit werd positief ontvangen.
Aanbestedingen
SZZ heeft de afgelopen 2 jaar veel ervaring opgedaan met deelname aan gemeentelijke aanbestedingen in heel Zuid-Nederland, zowel voor de Wmo als de Jeugdwet. Daarbij hebben we onze zorgondernemers professioneel ondersteund, met tot nu toe prima resultaten. SSZ werkt goed samen met andere zorgaanbieders bij aanbestedingen.
Update:
- 10 aanbestedingen sociaal domein in 2022
- waarvan 8 contracten gegund aan SZZ
- 2 aanbestedingen lopen nog
Zo vliegen we ‘t aan
Per aanbesteding is bij SZZ een kernteam actief. De diverse disciplines zijn betrokken in alle fases van de aanbesteding.
De benodigde kwaliteits en professionaliteitseisen worden tot in detail gecontroleerd om te borgen dat SZZ en de ondernemers ook echt kunnen waarmaken wat is afgesproken.
Desiree van den Nieuwelaar (SZZ-lid) en Erik Dracht (regiocoördinator SZZ)
“Eindelijk wordt onze kwaliteit op waarde geschat”
“Ik was echt opgelucht toen ik van SZZ hoorde dat we Wmo-zorg mogen blijven leveren voor de regio Hart van Brabant”, zegt Desiree van den Nieuwelaar (46), eigenares van zorgboerderij ‘t Raakeind in Molenschot. “We moeten bij SZZ al jaren aan pittige kwaliteitseisen voldoen, nu plukken we er de vruchten van.” De aanbesteding Hart van Brabant hing 2 jaar lang als een donkere wolk boven haar hoofd. Mede dankzij het lidmaatschap van SZZ werden haar inspanningen beloond met een langdurig leveringscontract. “Dat is goed nieuws voor ons en al onze cliënten.”


Ellen Hoeckx (regiocoördinator SZZ) en Martijntje van Diesen (bestuurder Stichting inzet voor Zorg)
“Sinds de aanbestedingen zijn we strategischer gaan samenwerken”
“We ervaren steeds meer hoe waardevol we voor elkaar zijn,” zeggen Ellen Hoeckx (SZZ) en Martijntje van Diesen (Stichting inzet voor Zorg). “Sinds de aanbesteding WmoDe6 in West-Brabant is het contact tussen onze organisaties alleen maar hechter geworden. Bij de ene aanbesteding ben je de hoofdaannemer, bij de ander de onderaannemer. Of je een opdracht gegund krijgt, ligt aan vele factoren die niet altijd binnen je invloedsfeer liggen. Dan kun je maar beter goed samenwerken.”
Lees interview

Financiën
SZZ is een financieel solide organisatie zonder winstoogmerk. Ons doel is om maatschappelijk geld optimaal in te zetten voor de zorg. Dat doen we door kleinschalige zorgondernemers op vele fronten te ontzorgen. Onze leden betalen voor het totale pakket aan SZZ-dienstverlening gemiddeld een afdracht van 6,5% van de eigen omzet. De solvabiliteit en liquiditeit van SZZ zijn goed op orde. SZZ coördineert het financiële proces en betaalt de aangesloten zorgondernemingen voor geleverde zorg structureel binnen 30 dagen uit.
Financiën 2022
2022 | Opbrengsten | Doorbetaald | Afdracht |
---|---|---|---|
Wlz-zorg CZ | 6.619.825 | 6.176.551 | 443.274 |
Wlz-zorg VGZ | 5.709.000 | 5.334.746 | 374.254 |
Jeugdwet | 12.047.383 | 11.241.152 | 806.231 |
Wmo | 10.287.864 | 9.595.907 | 691.957 |
Onderaaneming | 430.959 | 401.862 | 29.097 |
Nabetalingen | 53.326 | 50.211 | 3.115 |
35.148.357 | 28.819.200 | 2.347.928 | |
Lidmaatschappen en andere inkomsten | 285.083 | ||
Brutomarge SZZ | 2.633.011 | ||
Personeelskosten | 1.256.772 | ||
Personeelskosten niet in loondienst | 99.657 | ||
Bedrijfskosten | 1.039.124 | ||
Afschrijvingen | 82.144 | ||
Financiele baten en lasten | 8.838 | ||
Resultaat 2022 | 146.476 |
SZZ sponsort goed doel
SZZ heeft jarenlang Home Sweet Home, een zorgboerderij in Oeganda, gesteund. Sinds 2022 steunen we Stichting SAMA Ngedema voor kansarme kinderen en families in Gambia. De eigenaressen van 2 SZZ-zorgondernemingen zijn hiermee gestart om de cirkel van armoede te doorbreken. De stichting zamelt geld, kleding en spullen in. Gambiaanse moeders hebben een baan door het verkopen van de ingezamelde kleding en spullen. Daarmee verdienen ze voldoende geld om hun kinderen naar school te laten gaan en zich te ontwikkelen. Zo ontstaat er meer regie over het eigen leven en een betere en duurzame toekomst.

SZZ als werkgever
SZZ behartigt niet alleen de belangen van zijn leden, maar is ook werkgever van 19 enthousiaste en betrokken medewerkers (per eind 2022).
Personele bezetting
In 2022 vonden weer enkele personele wisselingen plaats. Door de toegenomen werkzaamheden en het groeiend aantal leden is het personeelsbestand van SZZ uitgebreid van 14 naar 17 fte. In elk van de 3 regio’s zijn we van 1 naar 2 regio-ondersteuners gegaan. Net als in 2022 is tijdelijk extern personeel ingehuurd om ziekteverzuim en zwangerschap op te vangen. Daardoor konden we onze ondernemers de benodigde ondersteuning blijven leveren. Ons ziekteverzuim is met 3,46% laag te noemen.
Professionalisering
Elk jaar is er aandacht voor deskundigheidsbevordering van het team. De aanbestedingscoördinator en contractbeheerder volgden een training voor contractmanagement (CATS CM). Diverse medewerkers woonden webinars bij en de nieuwe medewerkers namen deel aan interne trainingen.
Personeel 2022
Aantal medewerkers in dienst | 19 |
---|---|
Aantal fte | 17 |
Ziekteverzuim 2022 | 3,46% |
Personeel niet in loondienst | 6 |
Aantal fte | 0,73 |

Regio-ondersteuners Marion Willems en Marianne Damen
“Als je iets geregeld krijgt, heb je echt een YES-momentje”
“SZZ voelt als een familie”, zeggen regio-ondersteuners Marion Willems en Marianne Damen. “Je wordt gezien, de sfeer is persoonlijk, de lijnen zijn kort. En het leuke is: je draagt direct bij aan het resultaat van de zorgondernemer.” Ze werken sinds eind 2021 met veel plezier bij SZZ. Voor die tijd waren ze ook al collega’s bij een heel grote zorginstelling. Vergeleken met toen hebben ze ‘t een stuk beter naar de zin. “We voelen ons nu veel meer betrokken bij ons werk.”
Lees interview



Deelname aan NLdoet
NLdoet is de jaarlijkse vrijwilligersdag van het Oranjefonds. Ook SZZ doet ieder jaar mee, met uitzondering van de coronajaren. In 2022 gingen onze medewerkers vol enthousiasme aan de slag met het realiseren van een boerderijterras bij Zorgboerderij De Hardel Hoeve in Baarle-Nassau en een snoezelruimte bij Zorgbureau De la Vie in Nispen.

Toekomst
De maatschappelijke context van SZZ en de ondernemers is voortdurend in beweging. Dat heeft uiteraard gevolgen voor onze lange termijnstrategie. In 2022 hebben we – samen met de raad van advies en de raad van toezicht – de strategische speerpunten voor de komende 5 jaar geformuleerd. Op basis daarvan zijn de plannen voor 2023 vastgesteld.
SZZ regelt het voor ondernemers, ook in 2023!
In 2023 blijft SZZ zich inspannen om de ondernemers te informeren over ontwikkelingen in de wet- en regelgeving en het zorglandschap. Zoals bekend, worden er landelijk hoge eisen gesteld aan transparantie en verantwoording. Wij ondersteunen onze leden om hun bedrijfsvoering hierop af te stemmen en we monitoren de naleving hiervan. SZZ blijft investeren in digitalisering, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van realtime data-inzicht in de zorgadministratie van de aangesloten zorgondernemingen.
Inkoop sociaal domein en Wlz
De contractering in het sociaal domein is een belangrijk punt waarop we onze ondernemers blijven ontzorgen. Als contractering vanwege inkoopeisen niet mogelijk is, zoeken we naar andere vormen van samenwerking om de cliëntzorg voort te zetten. Daarnaast blijven we ons goed informeren over vraagontwikkelingen in de Wet langdurige zorg (Wlz). Samen met het zorgkantoor stimuleren we het ontwikkelen en uitbreiden van passend zorgaanbod, zoals logeeropvang.
Beeldvorming
Tot slot zal beeldvorming een belangrijk thema zijn in 2023. We willen de buitenwereld tonen wat de kracht is van kleinschalige zorg in het groen. Met externe nieuwsbrieven, een documentaire, het bestuursverslag en het kwaliteitsjaarverslag, geven we stakeholders een kijkje achter de schermen van een prachtige bedrijfstak. We zijn trots op onze ondernemers en de manier waarop zij liefdevolle kwaliteitszorg leveren. Dat mag gezien worden!
Toezicht en advies
Fijne sparringpartners voor SZZ zijn de raad van toezicht en de raad van advies. Zij houden toezicht op het bestuur van SZZ en zijn nauw betrokken bij strategie en beleidskeuzes. De raad van toezicht bestaat uit 5 leden. Rob Eggenhuizen (8 jaar lid, waarvan 4 jaar als vice-voorzitter) nam afscheid en wordt in 2023 opgevolgd door een nieuw lid.
De raad van advies bestaat uit 5 zorgondernemers. In 2022 zijn 2 nieuwe leden benoemd, te weten Moniek van Kuijk en Joyce Hendriks. Ook zijn de statuten van de raad van advies gewijzigd. De raad van advies is nu onder meer bevoegd om te adviseren over de benoeming van de raad van toezicht.

“We praten in de raad van advies bijvoorbeeld over nieuwe ontwikkelingen in het zorglandschap en wat dat voor de kleinschalige zorg betekent. De bestuurder van SZZ geeft eerst een duidelijke uitleg en luistert dan: hoe staat de zorgondernemer erin? We krijgen ruim de tijd om na te denken en te sparren met elkaar. Dat is een boeiend en leerzaam proces.”
Meerjarenstrategie
Leden blijven ontzorgen
Kwaliteit hoog houden
Groei Wlz-zorgaanbod
Behoud Wmo- & Jeugdcontracten
Samenwerking verbreden
Innovatie &
onderzoek
Positieve beeldvorming
Alfred Veltman, voorzitter raad van toezicht:
“Als raad van toezicht vinden we het belangrijk om te weten wat er speelt op de zorgondernemingen. Daarom bezoeken we ieder jaar diverse zorgbedrijven van SZZ. Die contactmomenten zijn altijd zeer inspirerend. Ook hechten we aan de jaarlijkse ontmoeting met de zorgondernemers die in de raad van advies zitten. Zo blijven we goed op de hoogte van wat er leeft bij de achterban. In 2022 zijn de statuten van SZZ opnieuw vastgesteld, waardoor het perspectief van de ondernemer nog beter is geborgd. Dat is een positieve ontwikkeling.”


Raad van advies
V.l.n.r.: Moniek van Kuijk, Hansje Welten-Habets, Joyce Hendriks, Conny van der Schriek en Eefke Bastianen

Raad van toezicht
V.l.n.r.: rechts Alfred Veltman, Lummie Kamphuis, Kim Albert
Ontbrekend op de foto: Lieneke Veelen.