Ellen Hoeckx (regiocoördinator SZZ) en
Martijntje van Diesen (bestuurder Stichting inzet voor Zorg):

“Sinds de aanbestedingen zijn we strategischer gaan samenwerken”

“We ervaren steeds meer hoe waardevol we voor elkaar zijn,” zeggen Ellen Hoeckx (SZZ) en Martijntje van Diesen (Stichting inzet voor Zorg). “Sinds de aanbesteding WmoDe6 in West-Brabant is het contact tussen onze organisaties alleen maar hechter geworden. Bij de ene aanbesteding ben je de hoofdaannemer, bij de ander de onderaannemer. Of je een opdracht gegund krijgt, ligt aan vele factoren die niet altijd binnen je invloedsfeer liggen. Dan kun je maar beter goed samenwerken.”

Vele factoren spelen een rol

SZZ-regiocoördinator Ellen Hoeckx vertelt dat de manier van aanbesteden totaal anders is dan vroeger. “Voorheen hadden gemeenten veelal een open house-constructie: iedereen die voldeed aan de criteria kon meedoen. Maar dat gaat nu heel anders. Onze zorgondernemers moeten daar echt aan wennen. Vaak zit er een limiet aan het aantal partijen dat wordt toegelaten. Of je iets gegund krijgt, hangt af van het aantal punten dat je scoort. En dat zegt lang niet altijd iets over je kwaliteit en professionaliteit. Het zit ‘m soms in heel kleine dingen zoals de spreiding van je locaties en of je alle zorgvormen kunt leveren. Als je op nr 11 eindigt terwijl ze maar 10 zorgaanbieders willen, dan lig je eruit. Ook al scoor je een dikke voldoende op kwaliteit en ongeacht de wensen van je cliënten.”

Foto: Ellen Hoeckx (links) Martijntje van Diesen (rechts)

Hoofdaannemer en onderaannemer

Ook Martijntje van Diesen, bestuurder van Stichting inzet voor Zorg, bevestigt dit. Haar organisatie is net als SZZ een koepelorganisatie voor kleinschalige zorgondernemers, opgericht in hetzelfde jaar 2012. Beide organisaties hebben mensgerichte zorg hoog in het vaandel staan, allebei zijn ze ISO-gecertificeerd en actief in West-Brabant. En allebei staan ze aan de lat voor hun ondernemers. Waar het kan, proberen ze ieder zelfstandig in te schrijven op aanbestedingen, maar achter de schermen werken ze steeds vaker samen. Ellen: “In 2022 hadden we bijvoorbeeld de aanbesteding WmoDe6 in West-Brabant. Daar kon je inschrijven op 5 percelen. SZZ kreeg uiteindelijk 4 percelen gegund en Stichting inzet voor Zorg 1 perceel.” Martijntje: “Ik moest op zoek naar een oplossing om de cliëntzorg te continueren. Die verantwoordelijkheid gaat verder dan alleen regelen dat de zorg wordt doorgeleverd door een andere partij. Omdat ik al jaren goede ervaringen heb met SZZ, heb ik ze benaderd om mee te denken. We hebben afgesproken dat SZZ als hoofdaannemer de uitbetalingen doet aan de ondernemers en dat wij betrokken zijn bij de kwaliteitstoetsing, die SZZ vervolgens weer controleert.”

” Allebei zijn we overtuigd van de toegevoegde waarde van kleine zorgaanbieders”

Inschrijven als combinatie

Ook bij de aanbesteding ‘Hoog Complex’ in Brabant-West, vonden ze elkaar. Hier schreven ze in als combinatie, omdat de opdracht alleen gegund zou worden aan een samenwerkingsverband. Ellen: “We kozen wederom voor Stichting inzet voor Zorg omdat we alleen allianties willen aangaan met vertrouwde partners. Daarmee bedoelen we partners die onze taal en werkwijze verstaan, die een gelijke visie en omvang hebben en een aanbod aanvullend op het onze.” Martijntje: “Qua visie en werkwijze matchen we goed. Allebei zijn we overtuigd van de toegevoegde waarde van kleine zorgaanbieders. Allebei investeren we om zorgprofessionals in zorg te houden, wat in deze tijd erg belangrijk is. En allebei zijn we sterk in flexibele oplossingen, out off the box-denken en innovatie.”

Elkaars expertise inzetten

Ze vertellen dat de strategische samenwerking inmiddels ook andere voordelen oplevert. Ellen: “Onze ondernemers krijgen steeds vaker cliënten met een gecombineerde hulpvraag, zeker bij jeugd en gezinnen is dat aan de orde. Dan wil je, als het nodig is, een extra behandeling kunnen toevoegen. Stichting inzet voor Zorg heeft veel behandelexpertise in huis die wij niet hebben. Het is al enkele keren voorgekomen dat we daar snel gebruik van konden maken.” Martijntje: “Andersom maken wij graag gebruik van de SZZ-locaties voor dagbesteding in het groen. Die zijn vaak heel geschikt om schooluitvallers weer terug naar school te krijgen.” Allebei geloven ze in samenwerken op basis van gelijkwaardigheid. “We voelen ons niet beter dan de ander. Dat is een mooie basis om een langdurige samenwerkingsrelatie aan te gaan.”

Stichting Inzet voor Zorg vertegenwoordigt 96 kleine zorgondernemers in West-Brabant, die specialistische ondersteuning, begeleiding en behandeling bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen met kindeigen problematiek, gedragsproblemen en/of autisme. 

Naar de website van Stichting inzet voor zorg

SZZ richt zich op de niche ‘kleinschalige zorg in het groen’. De 115 SZZ-leden bedienen doelgroepen van jong tot oud met uiteenlopende zorgvragen.

Naar de website van SZZ